Filigrani - Kujundžije

Filigransko kujundžijski zanat

Filigran

Obrada i iskorištavanje metala je zauzimala značajno mijesto u zanatskoj proizvodnji. Među zanate koji su se bavili obradom metala spadaju: kovači, tufekčije, sabljari, zildžije, bravari, kazandžije i kujundžije. Finom, umjetničkom obradom metala bavili su se: kazandžije i kujundžije. Kujundžije su majstori koji su izrađivali nakit od zlata i srebra. Kujundžijska čaršija nastala je u prvoj polovini 16. stoljeća na mjestu današnje Gazi Husref-begove ulice i Malog Kujundžiluka.  danas u tim ulicama većinom rade zlatari. Filigranski zanat je nastao u okviru  kujundžijskog, a vremenom su se majstori filigrani usavršavli i pojedini osamostalili. U početku su kujundžije izrađivali komade nakita, dok su filigrani pravili ispune savijajući i pletući od srebrene žice precizne ornamente, kojima su se punile praznine na komadima nakita ili su se samo lijepili po površini. Sama riječ filigran je latinskog porjekla i znači „nešto precizno“. Turska riječ za filigran je „telkar“, pa je pretpostavka da je filigransko umjeće u naše krajeve došlo preko Dubrovčana. Srebro koje su koristili naši majstori se uglavnom dobivalo od raznih ruda iz okoline Kreševa i Srebrenice. 

Prvo bi se sačinila tanka žica koja se zatim velikom preciznošću „plela“ i letovala za podlogu specijalnim srebrenim prahom. Od žice su nastajali i danas nastaju savršeni oblici, te se filigransko umjeće s pravom svrstava u umjetnost ili, kako se obično kaže, u „umjetne zanate“. Odvajanjem od kujundžija, filigrani počinju praviti ne samo nakit, već i predmete upotrebne vrijednosti, kao što su: kutije za čuvanje nakita i novca, ženske torbice, lule, cigarluke... Oni su pored nakita ukrašavali  oružje, odnosno ručke za sablje i razne vrste puški.Od nakita su izrađivali, ali izrađuju i danas,  belenzuke i halhale-vrste narukvica, naušnice, broševe, privjeske, teperluke-ukrase za ženske kape, pafte-kopče za pojas, ali i čitave pojase. Filigranski i kujundžijski zanati su se sačuvali i do danas i postoji nekolicina majstora koji čuvaju tradiciju u izradi nakita. Nadamo se da će svoje umjeće prenijeti mlađima, te da ovaj zanat, odnosno umjetnost obrade srebra i zlata,  neće izumrijeti na našim prostorima.

 

 

 

 

 

 Sarači 65, Stari grad, Sarajevo, 71000, Bosna i Hercegovina

Magic M

0 recenzije

Sarači 81, Stari grad, Sarajevo, 71000, Bosna i Hercegovina

Magic M - Srebro i satovi.

Sarači 85, Stari grad, Sarajevo, 71000, Bosna i Hercegovina

Tradicija porodice Užičanin počinje od 1864 godine. Tradicionali zanat je sarački (izrada predmeta od kože). Od 1988 godine proširujemo djelatnost i počinjemo sa izradom predmeta od srebra-filigran. Rucna izrada nakita od srebra. Restauracija,opravka,pr ...

Silverstar

0 recenzije

Sarači 99, Stari grad, Sarajevo, 71000, Bosna i Hercegovina

Prodaja, proizvodnja i popravka srebrenog nakita

Trgovka 20, Stari grad, Sarajevo, 71000, Bosna i Hercegovina

Regata s.z.r.

0 recenzije

Abadžiluk 15, Stari grad, Sarajevo, 71000, Bosna i Hercegovina

Kujundžiluk 15, Stari grad, Sarajevo, 71000, Bosna i Hercegovina

Kundurdžiluk 1, Stari grad, Sarajevo, 71000, Bosna i Hercegovina

Ćurčiluk veliki 15, Stari grad, Sarajevo, 71000, Bosna i Hercegovina

Pretraži dućane

Baš dućani

Booking.comNajnoviji dućani

Najbolje ocjenjeni dućani

Dućani sa najviše recenzija

Popularni dućani