Danas se otvara Isa-begov hamam: Ručni rad po imenu osnivača Sarajeva Istaknuto

ocijeni
(0 glasova)

Danas će, na ponos Islamske zajednice BiH i Vakufske direkcije BiH, ali i Sarajlija, biti otvoren obnovljeni Isa-begov hamam, najstarija javna banja u Sarajevu.
Hamam je, do početka agresije na BiH, kao skladište koristilo preduzeće Higijena, a tokom rata oštećen je u granatiranju. Vakufska direkcija Republike Turske u njegovu je obnovu uložila 2.600.000 KM, a Vakufska direkcija BiH platila je izradu projekta obnove. Projekat obnove hamama radio je Ferhad Mulabegović, čovjek koji je projektovao rekonstrukciju Vijećnice, a radove je izvodila turska firma Er-Bu, koja je radila obnovu Starog mosta u Mostaru, Starog kamenog mosta u Konjicu, a radi i rekonstrukciju Mosta Mehmed-paše Sokolovića u Višegradu.

Sve je autentično

- Za Isa-begov hamam morali smo napraviti dva izvedbena projekta. Prvim je bila predviđena rekonstrukcija hamama u njegovom posljednjem izdanju, onom iz socijalističkog sistema, kada je u njega uselila Higijena. U razgovoru s prijateljima iz Turske i Zavoda za zaštitu nacionalnih spomenika te drugima, uvjetovano je da hamam mora biti u izvornom obliku, onom iz 1891, kada ga je projektovao Josip Vancaš, pokušavši spojiti stari osmanski stil hamama i moderni maurski. Projekat je rađen na osnovu crteža koje imamo mi i Arhiv BiH. Garantujemo autentičan izgled hamama, kaže Senaid Zajimović, direktor Vakufske direkcije BiH, osobno prezadovoljan urađenim poslom.

Dio hamama je, kaže on, pretvoren u hotel kojim upravlja IZBiH, a izdat je u zakup Turcima. I u prošlosti je hamam, veli direktor Vakufske direkcije BiH, bio hotel sa sobama, kabinama. Hamam će, obećao je, od naredne sedmice biti otvoren za sve građane. Onaj ko se hoće kupati u najstarijoj javnoj banji u Sarajevu, morat će doći na recepciju hotela, prijaviti se, reći da ne želi koristiti sobu, nego samo usluge hamama.

- Imate posebne prostorije za goste, posebne za one koji dnevno navrate. Naravno, usluge hamama se plaćaju. Dakle, od slijedeće sedmice, bujrum, Sarajlije, na kupanje, poziva Zajimović.

U centralnom dijelu hamama smješteno je tursko kupatilo sa saunama, a u lijevom i desnom krilu je 19 hotelskih soba, dva apartmana, restoran... Sav namještaj je u staroosmanskom stilu. Ručni rad. Dvorište hamama koje se spaja s dvorištem Careve džamije krasi veliki dimnjak, korišten za zagrijavanje vode u bazenima hamama. Sada će dimnjak biti spomenik i neće biti korišten. Inače, Isa-begov hamam smješten je na 817 kvadratnih metara, a izvornu fasadu projektovao je Josip Vancaš. Izgorio je 1880. godine i ponovo je sagrađen na osnovu Vancaševa projekta.

Samostalan vakuf

- Isa-begov hamam je samo jedan od objekata koji je Vakufska direkcija BiH obnovila. Islamska zajednica BiH nastoji Isa-begu Ishakoviću, osnivaču Sarajeva, dati mjesto koje zaslužuje. U svijetu se ljudi ponose osnivačima gradova, ali kod nas baš i nije tako. Ime osnivača Sarajeva mora naći svoje mjesto u društvenom i kulturnom životu Sarajeva. Ne treba o tome brigu voditi samo IZBiH, jer o Isa-begu Ishakoviću malo znamo. Tražio sam da mu se da zasluženo mjesto, pa je uslijedila lavina optužbi, kao napao sam narodnooslobodilačku borbu. Nisam, ali i osnivača Sarajeva moramo postaviti na mjesto koje mu pripada. I Kolobara je vakuf Isa-bega, njegova su ostavština i most koji se danas zove Latinska ćuprija, Careva džamija, Konak i brojni dućani na Baščaršiji. Oživjet ćemo sve njegove vakufe i proglasiti ih vremenom samostalnim", nada se direktor Vakufske direkcije BiH.


Ko je Isa-beg Ishaković?

Isa-beg Ishaković (1414 - 1472) bio je zadnji krajišnik Bosanskog krajišta i drugi sandžak-beg Bosanskog sandžaka te glavni osnivač Sarajeva, Novog Pazara, Skoplja i Šapca. Njegova vladavina u Bosni trajala je otprilike od 1454. do 1463. Zbog njegovog doprinosa razvoju zemlje, on je danas jedna od najpoznatijih ličnosti iz osmanlijskog razdoblja bosanske istorije. Bio je sin prvog bega Bosne Ishak-bega i otac šestog bosanskog sandžak-bega Gazi Mehmed-bega.

Erdoan na otvaranju

Predsjednik Republike Turske Redžep Tajip Erdoan doputovat će danas u zvaničnu posjetu BiH. Erdoan će u BiH doputovati prije podneva, nakon čega će se sastati sa članovima Predsjedništva BiH. U prisustvu Erdoana bit će potpisan niz sporazuma o saradnji u raznim oblastima između Turske i BiH, te privrednika dviju zemalja. U poslijepodnevnim satima Erdoan će održati sastanak sa predstavnicima oba doma PSBiH, predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem, a bit će organizovan i ručak turskih privrednika sa bh. zvaničnicima. Potom je planirano potpisivanje sporazuma u vezi sa korištenjem kredita Turkish Ziraat banke. U predvečernjim satima Erdoan će prisustvovati ceremoniji otvaranja obnovljenog Isa-begovog hamama, te restaurirane Careve džamije.

- Potpisat ćemo oko 50 projekata sa firmama, većinom malim i srednjim preduzećima i to će biti finansirano od Ziraat banke. S predsjednikom Erdoanom dolazi i niz najuspješnijih biznismena, privatnika iz Turske i očekujemo kako ćemo s njima napraviti dobar posao za BiH, da investiraju u BiH ili da putem njih naše firme uđu na golemo i moćno tursko tržište. Turska itekako može pomoći BiH da izađe iz ovog ekonomskog zastoja, kazao je jučer Bakir Izetbegović, član Predsjedništva BiH.

Izvor: Oslobodjenje.ba

Komentiraj

Osigurajte unos svih neophodnih informacija koje su označene sa zvjezdicom (*). HTML kod nije dozvoljen.

Pretraži dućane

Baš dućani

Booking.comNajnoviji dućani

Najbolje ocjenjeni dućani

Dućani sa najviše recenzija

Popularni dućani