Početkom aprila počinje obnova Baščaršijskog trga Istaknuto

ocijeni
(0 glasova)

Firma “Neimari” početkom sljedećeg mjeseca počinje obnovu Baščaršijskog trga, najavljeno je iz Službe za investicije, komunalne i inspekcijske poslove Općine.
Radovi rekonstrukcije Baščaršijskog trga podrazumjevat će sanaciju postojeće mreže komunalne infrastrukture, odvodnju oborinskih voda, a za završni sloj predviđene su kamene ploče od jablaničkog rodolita, iste one kojima je prethodno rađena i rekonstrukcija ulica Sarači i Bravadžiluk.

Iz Službe su naglasili da su za izvođenje radova prikupili i dobili sva potrebna odobrenja, kao i saglasnost na projektnu dokumentaciju od strane Federalnog ministarstva kulture i sporta i Zavoda za zaštitu spomenika.
Finanijeri ovog velikog projekta su općine Stari Grad Sarajevo i Osman Gazi iz Burse. Obje općine su Turskoj upravi za međunarodni razvoj i saradnju (TIKA) koja je implementator projekta uplatile po 550.000 KM.
Rok za za završetak radova je 90 dana.

Baščaršijski trg je jedna od najprometnijih pješačkih saobraćajnica u starom jezgru grada. Namijenjen je prvenstveno pješačkom saobraćaju, a motorni saobraćaj je dozvoljen isključivo komunalnim vozilima, te vozilima za snabdijevanje u satima kada ima najmanje pješaka.
Nepravilnog je oblika, dužine 219,59 m. Širina je promjenjiva zbog objekata koji se nalaze s obje strane, a kreće se od 10-44 m. Na centralnom dijelu Trga nalazi se Sebilj sa klupama za odmor i česmama sa vodom za piće.

Izvor: Starigrad.ba

Komentiraj

Osigurajte unos svih neophodnih informacija koje su označene sa zvjezdicom (*). HTML kod nije dozvoljen.

Pretraži dućane

Baš dućani

Booking.comNajnoviji dućani

Najbolje ocjenjeni dućani

Dućani sa najviše recenzija

Popularni dućani