U maju svečano otvaranje najstarijeg gradskog kupatila u Sarajevu Istaknuto

ocijeni
(0 glasova)

Radovi na obnovi i restauraciji najstarijeg gradskog turskog kupatila u Sarajevu, Isa-begovog hamama, koji se nalazi na Listi nacionalnih spomenika BiH, pri kraju su i trenutno se završava farbanje fasade. Kako nam je rekao direktor Vakufske direkcije Sarajevo Senaid Zajimović, hamam će svečano biti otvoren u maju ove godine.

 

"Čekali smo lijepo vrijeme, da prođu minusi kako završili fasadu. Sada se rade crteži iznad prozora i prefarbat će se u svijetlo plavu boju koja će se uklopiti u stil fasade uređen poput onog na Vijećnici. Potom će se presvući još jednim slojem cijela fasada kako bi se otklonila oštećenja", rekao je za Klix.ba Zajimović.

Unutrašnjost hamama je potpuno završena, a nakon što se završe radovi na fasadi preći će se na uređenje trotoara i ceste okolo.

"Pripremamo svečano otvorenje za početak maja kojem će prisustvovati i visoki funkcioneri iz Republike Turske. Radujemo se svi otvorenju i puštanju u rad", kazao je Zajimović.

Vakufska direkcija Turske za ovaj je projekt izdvojila oko dva miliona i 600.000 KM.

Objekt Isa-begovog hamama smješten je na 817 kvadratnih metara, a izvornu fasadu je projektovao Josip Vancaš. Hamam će biti pretvoren u hotel koji će raspolagati s 19 soba i dva apartmana. Sav namještaj će biti u staroosmanskom stilu, visokog standarda.

Dvorište hamama koje se spaja s dvorištem Careve džamije krasit će veliki dimnjak, nekada korišten za zagrijavanje vode u bazenima hamama. Sada će predstavljati svojevrsni spomenik i neće biti korišten.

Hamam je 1880. godine izgorio te je ponovo sagrađen na osnovu projekta Josipa Vancaša. Građena u orijentalnom stilu, banja je imala parnu i tzv. tursku banju i zasebne banje u bazenima.

izvor: Klix

Komentiraj

Osigurajte unos svih neophodnih informacija koje su označene sa zvjezdicom (*). HTML kod nije dozvoljen.

Pretraži dućane

Baš dućani

Booking.comNajnoviji dućani

Najbolje ocjenjeni dućani

Dućani sa najviše recenzija

Popularni dućani