Glavna čaršija je bila najljepša

ocijeni
(0 glasova)

Nekada davno, u srednjem vijeku, na mjestu današnje Baščaršije nalazilo se naselje Stara varoš. Pokretač razvoja ovog lokaliteta bio je pazar ili trgovište koje narod prozva „Utorkovište" jer se trgovalo samo utorkom.

Novi izgled

Međutim, s utemeljenjem Sarajeva u 15. stoljeću biti će oživljena ova raskrsnica puteva.

Tako je trgovište s dolaskom osmanske vlasti zadržalo funkciju, ali i poprimilo novi izgled i polako preraslo u čaršiju, kaže Mufid Garibija, sarajevski arhitekt i dobar poznavalac historije grada.

- Procvat tadašnjeg grada i potreba stanovništva za raznim proizvodima rodit će dosta novih zanata pa će tako polako nicati i čaršije vezane za svoje esnafe. Dobro se znalo gdje će biti koja vrsta zanata, a samim tim i kako će se organizirati čaršije koje su nicale.
Nekadašnje trgovište na ovaj način postalo je skup 45 čaršija u kojima će biti obuhvaćen 81 zanat. Među svim tim čaršijama najljepša je bila Baščaršija što u prijevodu znači „Glavna čaršija", bila je najšira, a u njoj smještene bakalnice (trgovine) - priča Garibija.

Ostale čaršije su nosile imena esnafa koji su u njima bili smješteni. Tako smo imali aščiluk (ugostiteljstvo), sarače (sedlari), tabake (kožari), kujundžije (zlato i srebro)...
Međutim, veliki broj starih zanata je polako nestao, a samim tim su se gasile i njihove čaršije. Uspomena na njih sačuvana je kroz imena ulica gdje su bile smještene.

Spajanje čaršija

- Sarajlije su vremenom, zbog spajanja čaršija, kompletan ovaj prostor prozvale Baščaršija, kako se i danas zove. Ova sarajevska čaršija možda estetski i nije najljepša, ali je daleko najpoznatija čaršija na Balkanu.

Pored svojih kaldrmisanih sokaka isprepletena je hanovima, crkvama i džamijama, tekijama, medresama, imaretima... Jedina pojedinačna očuvana čaršija u njenom izvornom obliku do dana današnjeg je Kazandžiluk - navodi Garibija.

Posebno ozračje bi Baščaršijom vladalo u vrijeme Kurban-bajrama. Tu i u neposrednoj blizini, na Bembaši, prodavali su se kurbani. Tako je cijeli trg s obližnjim ulicama bivao preplavljen ljudima.

Obnova za Olimpijadu

Sarajevo je kao zanatski centar nastavilo funkcionirati dolaskom Austro-Ugarske, kao i Kraljevine Jugoslavije. Nakon Drugog svjetskog rata socijalistička Jugoslavija je pokrenula naglu industrijalizaciju i zanati počeše polako da se gase.

Godinama je Baščaršija gubila svoj identitet, ali taj proces srećom zaustavljen je s Olimpijadom, kada gradske vlasti odlučiše obnoviti i konzervirati jedan dio čaršije.
Zahvaljujući tom poduhvatu, Sarajevo je zaokružilo najbitniji dio svoje turističke ponude. Baščaršija je sve do danas biser i najprepoznatljiviji dio grada, čuvar šarma i duha Sarajeva, pojašnjava Garibija.

Izvor: Avaz

Komentiraj

Osigurajte unos svih neophodnih informacija koje su označene sa zvjezdicom (*). HTML kod nije dozvoljen.

Pretraži dućane

Baš dućani

Booking.comNajnoviji dućani

Najbolje ocjenjeni dućani

Dućani sa najviše recenzija

Popularni dućani