Antikvarnice se sve više posjećuju

ocijeni
(0 glasova)

Radnje koje se po svojoj ponudi posebno ističu u gradu su antikvarnice. Kako su nam kazali vlasnici nekoliko ovakvih radnji, mladi, uglavnom, prodaju stvari jer ih ništa ne vezuje za njih, a oni malo stariji, donose porodične uspomene velike vrijednosti.

- Ljudi su počeli da donose svakakve sitnice iz svojih kuća i stanova. Ipak, najviše se obradujem nekim starim bedževima, satovima ili posuđu. Imamo u radnji i dva sata vrijednosti više od 1.000 KM po satu, koje nam je donijela naša stalna mušterija. Potiču još iz 1941. godine - kazao je Bućo, vlasnik „Antike".

Kako kaže, nerijetko i turisti svrate, a grupa Francuza je ovu radnju prozvala „Ali-babina pećina" zbog predmeta iz svih krajeva svijeta.

U antikvarnici „Babić" u ulici Oprkanj, kažu da građani često donose stare zlatne i srebrene dukate te su dosad sakupili veliku kolekciju starog novca.

- U ponudi imamo predmete od 2 do 4.000 KM, a najskuplje su slike, koje čuvamo u posebnim prostorijama, a mogu se pogledati u našem katalogu. Mušterije prodaju skoro sve, od novca, pisama, noževa do skupocjenih umjetnina - ističe Selma Babić, vlasnica.

Kutija cigara od 200 KM

- Izuzetno rijedak primjerak kutije cigareta smo dobili od jednog kolekcionara iz 1925. godine, a procijenjena je na 200 KM. Radi se o cigaretama koje su se pušile na dvoru te su u izuzetno dobrom stanju - ističe Babić.

Izvor: Avaz

Komentiraj

Osigurajte unos svih neophodnih informacija koje su označene sa zvjezdicom (*). HTML kod nije dozvoljen.

Pretraži dućane

Baš dućani

Booking.comNajnoviji dućani

Najbolje ocjenjeni dućani

Dućani sa najviše recenzija

Popularni dućani