Careva džamija i Isa-begov hamam bit će lijepa cjelina

ocijeni
(0 glasova)

Počela je obnova Sultan Fatihove, odnosno Careve džamije. Radnici firme "Neimari" već su postavili skelu i počeli sanaciju munare. Naručeni su olovni lim i kameni stubovi.

Nova abdesthana

Ramiz Mulaomerović, direktor ove firme, pojašnjava da pripremaju teren za vađenje postojećih i postavljanje novih stubova. To je, kaže, zahtjevan posao, koji rade pod nadzorom Zavoda za zaštitu spomenika Federacije BiH.

- Planirana je kompletna rekonstrukcija ovog nacionalnog spomenika. Obnovit će se kompletan harem, šadrvan, krov, prozori, vrata, fasada, zidovi oko džamije... Bit će napravljena i nova abdesthana. U unutrašnjosti objekta bit će sanirani temelji i kompletna podloga te urađeno grijanje - rekao je Mulaomerović.

Imam i hatib ove džamije, hafiz Sadrudin Išerić pojašnjava da je prvobitni objekt, koji je bio manji, sagrađen 1457. godine. Izgorjela je u velikom požaru pa je ova sadašnja napravljena 1566.


Osam mjeseci

- Posljednji put je rađena snacija prije agresije na BiH, ali samo unutra. Bit će to, zajedno s Isa-begovim hamamom, lijepa cjelina - govori Išerić.

Radove finansira Turska agencija za koordinaciju i razvoj (TIKA) sa 1,8 miliona KM, a rok za zvršetak je 240 dana, odnosno osam mjeseci.

Čekalo se šest godina


- Ne znamo tačno hoće li se sanacija moći završiti u planiranom roku zbog zimskog perioda. Dosta je radova s kamenom pa, ako bude minusa, teško će se moći raditi. No, najbitnije je da se počelo. To je projekt koji čekamo pet-šest godina i dočekali smo - ističe Išerić.

Izvor: Avaz

Komentiraj

Osigurajte unos svih neophodnih informacija koje su označene sa zvjezdicom (*). HTML kod nije dozvoljen.

Pretraži dućane

Baš dućani

Booking.comNajnoviji dućani

Najbolje ocjenjeni dućani

Dućani sa najviše recenzija

Popularni dućani