Historijski dan za bh. dijasporu u St. Louisu: Otvara se replika Sarajevskog sebilja

ocijeni
(0 glasova)

Nakon višemjesečnih radova na gradnji replike Sarajevskog sebilja u St. Louisu, bh. dijaspora okupit će se 31. augusta u naselju Bevo Mill kako bi prisustvovali otvorenju sebilja.

Historijski dan za bh. dijasporu u St. Louisu: Otvara se replika Sarajevskog sebilja
Sebilj je izgrađen u srcu bh. zajednice u St. Louisu, na raskršću Gravois Ave. i Morgan Forda.

Iz bh. zajednice u ovom američkom gradu najavljuju bogat kulturno-umjetnički program u sklopu Bosanskog Bevo festivala, desetog po redu. 

Dan ranije, 30. augusta, organizatori najavljuju održavanje sportskih manifestacija uz mnogobrojne štandove hrane i pića, predstavljanje bh. kompanija, ringišpil, muziku i ples.

Najavljeno je obraćanje državnih zvaničnika BiH kao i predstavnika gradskih vlasti.

Gradnja sebilja je počela krajem septembra prošle godine kad je položen kamen temeljac. Nakon toga uslijedile su donatorske akcije bh. dijaspore kako se gradnja sebilja uspješno dovršila.

Sadik Kukić, predsjednik Bosanske privredne komore u St. Louisu, kazao je početkom gradnje da će sebilj biti spomenik egzistenciji bh. građana u Americi kao i podsjetnik budućim generacijama na uspješnu integraciju. Arhitekt projekta je Adnan Omeragić.

Uprava St. Louisa dala je bh. zajednici u zakup zemljište na kojem je postavljena replika Sarajevskog sebilja. U narednih stotinu godina cijena zakupa iznosit će jedan dolar godišnje.


Izvor: Klix.ba

Komentiraj

Osigurajte unos svih neophodnih informacija koje su označene sa zvjezdicom (*). HTML kod nije dozvoljen.

Pretraži dućane

Baš dućani

Booking.comNajnoviji dućani

Najbolje ocjenjeni dućani

Dućani sa najviše recenzija

Popularni dućani