Ćevapi se kupovali na komad

ocijeni
(0 glasova)

Mjesto gdje je bila prva ćevabdžinica, foto AvazDoći na Baščaršiju, a ne probati sarajevske ćevape, piše se kao da nisi ni bio u starom dijelu grada. Miris ćevapa, koji je nastao od bosnaske varijante kebaba, širi se na sve strane u svako doba godine.

- U početku kod nas ovo jednostavno jelo nije bilo pretjerano poznato i popularno. Koristilo se na izletima i sijelima kada nije bilo mogućnosti za pravljenje drugih jela. Roštilji su se tako raspaljivali na ljetnikovcima i izletištima. Međutim, dolaskom nekih novih vlasti promijenili su se i običaji ishrane.


Početkom 20. stoljeća tempo život je postao brži a to je doprinjelo popularizaciji jela sa roštilja. Sarajevo nije zaobiđeno roštiljskom euforijom i tako u doba Kraljevine Jugoslavije u našem gradu niče prva ćevabdžinica. Bila je u vakufskoj radnji, lijevo od ulaza u današnji restoran „Aeroplan" - kazuje Mufid Garibija, arhitekta i dobar poznavalac historije grada.

Vlasnik Čiko

Prilazilo joj se iz ulice Sarači a pripadala je kompleksu Gazi Husrev-begovog imareta. Imala je koncept sličan današnjim prodavnicama brze hrane, tačnije nije bilo sjedećih mijesta nego su se ćevapčići prodavali sa pulta, na komad.

Zahvaljujući blizini pekare vlasnici su odlučili da ovo jelo serviraju spakovano u somun i tako je napravljen taj slavni spoj.

-U prvoj ćevabdžinici pravljeni su ćevapi nešto drugačiji od onih iz aščinica, u njih se naime miješalo i malo bravetine po osmanskom receptu. Vlasnik je na čaršiji bio poznat po nadimku „Čiko", zato što su njegovi ćevapčići preko noći postali omiljena poslastica najmlađih Sarajlija.
Uvidjevši pomamu za ovim jelom, sarajevski ugostitelj Ejub Mrkva je davne 1963. otvorio jednu od prvih ćevabdžinica novog tipa gdje su gosti mogli sjesti dok jedu. Ona se nalazila prekoputa današnje ćevabdžinice „Mrkva" na Baščaršiji- priča Garibija.

I poznata porodica Ferhatović se počela baviti ovim zanatom i imali su svoju radnju u neposrednoj blizini tramvajske stanice. Dali su joj ime „Sport" a njihov najpoznatiji potomak Asim Ferhatović postao je i jedan od najpoznatijih sportista.

Regionalni brend

Nije samo bio izvanredan fudbaler, nego je i kao čovjek zračio lijepomenergijom i krasili su ga najljepši maniri, pa ne bi slučajno da dobije nadimak „Hase" što znači „Poseban".
-Upravo on će u blizini stare Srpske pravoslavne crkve otvoriti svoju ćevabdžinicu „Devetku", prema broju koji je nosio na dresu. Zahvaljujući njemu ćevapčići su postali regionalni brend i Jugosloveni iz svih republika su dolazili u naš grad da bi probali ovaj specijalitet. Hase je čak i sam znao stati za roštilj i praviti ćevape svojim gostima.

Za rahmetli Haseta sarajevska čaršija ima samo riječi hvale, a o njegovim ljudskim vrlinama i roštiljskim majstorlucima često govori i njegov prijatelj Šahin, vlasnik ćevabdžinice „Željo". To je najbolji pokazatelj da se unutar ovog najmlađeg sarajevskog esnafa čuva tradicija međusobnog poštivanja - napominje Garibija.

 

Poznati fudbaler

 

Novi esnaf sebi je privukao još jednog poznatog fudbalera, Tarika Hodžićapa će ovo prezime postati prepoznatljivo po ćevapima. Istim putem krenu i stara sarajevska porodica Kurto.

 

Izvor: Avaz

Komentiraj

Osigurajte unos svih neophodnih informacija koje su označene sa zvjezdicom (*). HTML kod nije dozvoljen.

Pretraži dućane

Baš dućani

Booking.comNajnoviji dućani

Najbolje ocjenjeni dućani

Dućani sa najviše recenzija

Popularni dućani