Ljiljane koji će krasiti krov napravit će Turci

ocijeni
(0 glasova)

Do kraja avgusta bit će završena obnova najstarijeg gradskog kupatila Isa-begovog hamama, smještenog podno Bistrika, u blizini Careve džamije. Prema riječima direktora Vakufske direkcije BiH Senaida Zajimovića, trenutno je u toku montaža elektroinstalacija, ventilacije, grijanja i hlađenja te postavljanje fasade.
 
- Ugradnja stolarije od hrastovine počet će za nekoliko dana. Ona mora biti namjenska i vrlo kvalitetna. Uskoro bi trebale biti postavljene i pločice na hamamu. Problem je u tome što nemamo originalnih pa ih moramo tražiti iz inozemstva.

Nemamo ni materijala ni šablone po kojima se prave ljiljani koji će biti postavljeni uz rub krova. Morat ćemo ići u Tursku kako bi restauratori na osnovu starih uzoraka mogli izraditi više od 100 potpuno novih ljiljana - ističe Zajimović. 

Kako saznajemo na terenu, u dvorištu ovog nacionalnog spomenika BiH počela je i sanacija velikog dimnjaka na čijem vrhu će biti ukrasna kruna. Inače, hamam u kojem se kupao Isa-beg bit će obnovljen u autentičnom izgledu i krasit će ga keramika u maurskom stilu. Radove finansira Vakufska direkcija Republike Turske sa 2,6 miliona KM.

Dio objekta bit će hotel

Prema informacijama, hamam je smješten na 817 kvadrata. Prilikom restauracije vodit će se računa da se zadrži autentična fasada koju je projektirao arhitekt Josip Vancaš. Dio hamama bit će pretvoren u hotel koji će raspolagati sa 19 soba i dva apartmana. Sav namještaj će biti u staroosmanskom stilu.

Izvor: Avaz

Komentiraj

Osigurajte unos svih neophodnih informacija koje su označene sa zvjezdicom (*). HTML kod nije dozvoljen.

Pretraži dućane

Baš dućani

Booking.comNajnoviji dućani

Najbolje ocjenjeni dućani

Dućani sa najviše recenzija

Popularni dućani