Poslije ramazana počinje obnova Careve džamije

ocijeni
(0 glasova)

Obnova Sultan Fatihove džamije, poznatije kao Careva, počinje poslije ramazana. Kako nam je rekao imam i hatib ove džamije hafiz Sadrudin Išerić, za radove je Turska agencija za koordinaciju i razvoj (TIKA) izdvojila 860.000 eura.

Nosilac projekta 

- Ideja se javila prije pet godina, a sličan zahvat nije rađen u njenoj skorijoj historiji. Akcent će biti na uređenju vanjskog dijela i harema s obzirom na to da je unutrašnjost obnovljena početkom devedesetih.

Usljed ratnih dejstava pretrpjela je oštećenja jer je pogođena dva puta. Nosilac projekta je Zavod za zaštitu spomenika FBiH, a posao na tenderu dobila je firma "Neimari" - rekao nam je Išerić.
Planirana je obnova krova, fasade, prozora, vrata, šadrvana, zidova oko džamije, a bit će napravljena i nova abdesthana.  

Veoma bitna 

- Riječ je o prvoj džamiji u Sarajevu koju je Isa-beg Ishaković napravio šest godina prije dolaska sultana Mehmeda Fatiha, a zatim mu je dao kao hediju, pa otuda i naziv. Ona prevazilazi značaj džemata i bitna je za cijelu zemlju, a za čaršiju će to biti jedan dragulj - ispričao nam je Išerić. 

Izvor: Avaz

Komentiraj

Osigurajte unos svih neophodnih informacija koje su označene sa zvjezdicom (*). HTML kod nije dozvoljen.

Pretraži dućane

Baš dućani

Booking.comNajnoviji dućani

Najbolje ocjenjeni dućani

Dućani sa najviše recenzija

Popularni dućani