Centralni hol će biti otvoren za posjetioce

ocijeni
(0 glasova)

Kao prvi čovjek Grada, volio bih da naredna sjednica Gradskog vijeća, koja je zakazana za 23. juli, bude održana u Vijećnici, u obnovljenoj autentičnoj dvorani s drvenim klupama koje su replike onih iz 1896. godine. Kazao je to na početku razgovora za "Dnevni avaz" gradonačelnik Ivo Komšić.

Impresivna ljepota

- Impresivna ljepota unutrašnje dekoracije Vijećnice nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Ipak je u njenu dugogodišnju obnovu uloženo više od 23 miliona eura i vodilo se računa o svakom detalju. Zato danas sve izgleda perfektno i imamo objekt kojim se ponosi cijelo Sarajevo, pa i BiH - ističe Komšić.


Nakon primopredaje obimne dokumentacije i izdate upotrebne dozvole, zdanje je dato Gradu na korištenje i upravljanje.

- Nećemo žuriti s preseljenjem gradske administracije. Prostorije se moraju opremiti i to ćemo raditi postepeno. Najvažnije je da smo od nadzornog organa Evropske komisije dobili sve papire, među kojima i 11 knjiga glavnog projekta. Sve ćemo to morati arhivirati i ostaviti na sigurno - pojašnjava Komšić.

Saniranje oštećenja 

Iako veliki broj nestrpljivih građana i turista svaki dan želi obići i ući u Vijećnicu, morat će na to pričekati još nekoliko dana.

- Za održavanje koncerata Bečke filharmonije bilo je potrebno osigurati i dopremiti dosta opreme, stolica, podija... Prilikom unošenja nastala su manja oštećenja koja se moraju sanirati i to se privodi kraju. Nakon toga, samo centralni hol, odakle se sve vidi, bit će otvoren za posjetioce. U početku, dok se ne napravi plan upravljanja, ulaz se neće naplaćivati. Kasnije da, jer se objekt mora sam održavati - pojašnjava Komšić.

Svečana sala bolja je od one  u zgradi Predsjedništva BiH

Osim Grada i GV, svoje prostorije imat će i Nacionalna biblioteka, koja će na raspolaganju imati više od 2.000 kvadrata.

- Knjige koje su spašene u požaru imat će posebno mjesto. Ipak je to naše kulturno blago. Tu je i svečana sala, bolja od one u zgradi Predsjedništva BiH. Vjerujem da će se u njoj održavati svi važni događaji - istakao je Komšić.

Izvor: Avaz

Komentiraj

Osigurajte unos svih neophodnih informacija koje su označene sa zvjezdicom (*). HTML kod nije dozvoljen.

Pretraži dućane

Booking.com

Baš dućani

 

Najnoviji dućani

Najbolje ocjenjeni dućani

Dućani sa najviše recenzija

Popularni dućani