Sarajevo u znaku turista, ramazana i dijaspore

ocijeni
(0 glasova)

Glavni grad BiH ovih dana je u znaku turista, dijaspore, obilježavanja 100 godina od Sarajevskog atentata i početka Prvog svjetskog rata, mjeseca ramazana i Svjetskog prvenstva u nogometu. U gradu na Miljacki ovog jula i ovog ramazana, kao rijetko gdje u svijetu, bogati miks svjetovnih i duhovnih sadržaja. 

Za turiste je osim  kulturno-historijskih znamenitosti grada posebno interesantno  razgledanja Latinske ćuprije (ranije Principov most) s  kojeg je prije 100 godina  Gavrilo Princip pucao na austrougarskog prijestolonasljednika Franza Ferdinanada i njegovu suprugu Sofiju.

A u neposrednoj blizini na fasadi Muzeja  Sarajeva su fotografije  Principa i  Ferdinanda kao znak obilježavanja 100 godina od početka Prvog svjetskog rata i Sarajevskog atentata. Ispred Muzeja je replika kabrioleta u kojem su bili prijestolonasljednik i njegova supruga, kad je izvršen atentat. Turisti zastaju, razgledaju, prave fotografije...

Ne manji interes, posebno turista koji dolaze sa Zapada, jest ramazanska atmosfera koja je vidljiva  tokom dana u sarajevskim džamijama, posebno onima na Baščaršiji gdje vjernici dolaze na dnevne namaze i druge ramazanske programe od kojih su posebno značajne mukabele (učenje Kur'ana). Vjernici  u dvorištima džamija prate učenje Kur'ana što  privlači pažnju turista. 

U večernjim satima turisti mogu čuti kad pukne top s Bijele tabije i na brdu Mojmilo, a što označava završetak cjelodnevnog posta i početak ifatara. Nakon toga  poslednji večernji-noćni namaz teravih-namaz koji se klanja samo tokom ramazana  ispunjava džamije i njihova dvorišta brojnim vjernicima, a  upaljeni kandilji (svjetiljke na džamiji koje se uključuju uoči večernjih namaza) i ezani sa sarajevskih džamija daju posebnost turističko-ramazanskoj razglednici glavnog grada BiH. I sarajevske pekare, posebno one na Baščaršiji, Alifakovcu, Bistriku mirisom somuna upotpunjuju ramazansku sliku. 

U glavnom gradu BiH preovladava "šarenilo" običaja, religija, turista i vjernika. Multikulturalnost Sarajeva ovih dana posebno je i na svakom koraku vidna. Od ranih jutarnjih sati do kasno u noć turisti obilaze grad, razgledaju znamenitosti Sarajeva i posebno rijetko viđenu "komšijsku" blizinu Begove džamije, Katedrale, Pravoslavne crkve i Sinagoge, a nedaleko je i franjevački Samostan sv. Ante. 

I dijaspora je tokom ljeta dio Sarajeva. Susreću se u gradskoj šetnji, nezaobilaznim odlascima na ćevape, u restoranskim i slastičarskim baštama, kafeima... 

Mladi nakon iftara i teravih-namaza, oko ponoći petkom, subotom i nedjeljom ostaju do sehura u gradu. U čajdžinicama i  kafićima se uživa uz šišu (nargilu) i prate tv prijenosi utakmica Svjetskog nogometnog prvenstva, a brojni ugostiteljski objekti su okićeni zastavama BiH i drugih država čije su reprezentacije u Brazilu.

Postačima je vrijeme nakon iftara do sehura u dane vikenda vrijeme izlaska i druženja. 

Tradicionalna manifestacija "Baščaršijske noći" je počela, a august će biti u znaku novog izdanja Sarajevo film festivala. Protekla subota bila je u znaku Vijećnice i koncerta Bečke filharmonije te drugih programa kojim je obilježeno 100 godina od početka velikog rata. U Sarajevu su tom prilikom bili zvaničnici iz više država regiona i Evrope te  poznati historičari, filozofi, brojni novinari svjetskih medija. U Sarajevu ovih dana odmara i  sir Geoffrey Nice, jedan od vodećih pravnika u Velikoj Britaniji, koji je bh. javnosti poznat po tome što je kao tužitelj na Haškom sudu vodio postupak protiv Slobodana Miloševića. U glavnom gradu BiH bili su protekle sedmice i francuski filozof i pisac, kritičar društva, advokat etike i pravde, istaknuti novinar Bernard-Henri Lévy  i Florence Hartmann, francuska novinarka i nekadašnja glasnogovornica glavne haške tužiteljice Carle del Ponte.

Izvor: Avaz

Komentiraj

Osigurajte unos svih neophodnih informacija koje su označene sa zvjezdicom (*). HTML kod nije dozvoljen.

Pretraži dućane

Baš dućani

Booking.comNajnoviji dućani

Najbolje ocjenjeni dućani

Dućani sa najviše recenzija

Popularni dućani