Turizam na Baščaršiji prepušten je sam sebi Istaknuto

ocijeni
(0 glasova)

saraci

 

Turizam na Baščaršiji prepušten je sam sebi i problem je što općina Stari Grad nema turističku zajednicu, kazao je Ibrahim Hadžibajrić, načelnik općine Stari Grad, za "Dnevni avaz".
- Ne postoji ni služba za turizam, pa će moj program rada biti baziran na novoj sistematizaciji.

 

 

 

Neke službe će biti spojene, a neke će nastati. To ne znači da ćemo primati nove ljude, nego ćemo postojeći kadar iskoristiti na najbolji način - kaže Hadžibajrić.

Objašnjava da u Općini niko nije izradio dugoročni projekt o razvoju turizma na Baščaršiji.

- Navodno je prije dvije godine bio raspisan konkurs o idejnom rješenju suvenira koji bi bio obilježje Starog Grada. To se mora ponovo pokrenuti - rekao je Hadžibajrić te dodao da će u tom projektu učestvovati i udruženja zanatlija.

Prema njegovim riječima, u prostorijama Općine bit će izloženi eksponati Udruženja starih zanata.

- Proizvodi zanatlija će biti u vitrinama, tako kada nam dođu u posjetu, naročito stranci, moći će vidjeti šta je Baščaršija i koje su njene vrijednosti - dodaje Hadžibajrić.

On smatra da bi na Općinskom vijeću trebali donijeti odluku kojom bi definirali šta se treba prodavati u određenim ulicama na Baščaršiji. Ukoliko ta odluka obuhvati zanatske proizvode, zanatlije trebaju dobiti određene beneficije i popuste.

Izložiti robu u radnjama

Hadžibajrić smatra da kineska ili bilo kakva druga roba ne bi smjela na nedozvoljen način biti izložena ispred radnji i zauzimati pola baščaršijskog trga, što je sada slučaj.

- Nadam se da će se tome stati ukraj uz pomoć Kantonalne inspekcije, čija je to nadležnost. Ako se već prodaje ta roba, treba biti u radnjama - naglašava Hadžibajrić.

 

Komentiraj

Osigurajte unos svih neophodnih informacija koje su označene sa zvjezdicom (*). HTML kod nije dozvoljen.

Pretraži dućane

Baš dućani

Booking.comNajnoviji dućani

Najbolje ocjenjeni dućani

Dućani sa najviše recenzija

Popularni dućani