Glavne djelatnosti trgovina i ugostiteljstvo Istaknuto

ocijeni
(0 glasova)

sarajevo
SARAJEVO - Od oko 40.000 malih i srednjih preduzeća u FBiH, njih 94 odsto su mikropreduzeća, koja imaju do 10 uposlenih i bave se trgovinom ili ugostiteljstvom, upozorava ministar za obrt i poduzetništvo u FBiH Velimir Kunić. On za narednu godinu najavljuje kredite za ovu djelatnost putem Razvojne banke FBiH. "Mali obrt i poduzetništvo u FBiH su opterećeni niskim stepenom znanja, lošom poslovnom kulturom i nedostatkom novca, a BiH je podržala Povelju EU o razvoju malih i srednjih preduzeća. Očekujem da ćemo naredne godine imati oko 12 miliona KM za ovaj sektor, a najveći dio ćemo plasirati kao kredite putem Razvojne banke, i to s odgodom plaćanja od godinu i kamatom od dva odsto", kaže Kunić.

 

"Nama su u Razvojnoj banci FBiH obećali i kreditnu liniju za stare tradicionalne zanate s kamatom od četiri posto, ali je još rano govoriti o iznosima jer za sada istražujemo kakve su i kolike potrebe zanatlija", kaže Ivana Dujmović, predsjednica Obrtničke komore FBiH. Smatra da su nepovratna ili grant sredstva, koja je Vlada FBiH do sada dodjeljivala obrtnicama, apsolutno nedovoljna.

"Iznosi koje su Vlada i Ministarstvo dodjeljivali su od 3.000 do 15.000 KM, a nema stroja koji je jeftiniji od 30.000 KM. Grant sredstva bi se mogla koristiti za doprinose za uposlene, ali je to onda nemoguće pravdati", kaže Dujmovićeva i napominje da su poduzetnici preopterećeni doprinosima za zaposlene, carinama i izvoznim procedurama.

Kunić, pak, kaže da su grantovi bili mali jer je mnogo zainteresovanih.

"Imali smo 2.684 zahtjeva za grantove, u ukupnom iznosu oko dva miliona KM", kaže on te pojašnjava da će naredne godine biti još manje nepovratnih sredstava, ali mnogo više novca za industrijske zone i poslovne inkubatore.

 

Komentiraj

Osigurajte unos svih neophodnih informacija koje su označene sa zvjezdicom (*). HTML kod nije dozvoljen.

Pretraži dućane

Booking.com

Baš dućani

 

Najnoviji dućani

Najbolje ocjenjeni dućani

Dućani sa najviše recenzija

Popularni dućani