Pita

ocijeni
(5 glasova)

Pita je specijalitet bosanske kuhinje preuzet iz turske kuhinje. Postoj više vrsta pita u Bosni i Hercegovini. To su burek (pita od mesa), zeljanica (od zelja-špinata), sirnica (od sira), krompiruša (od krompira) itd. Za Sarajevo i okolinu su osim bureka specifični buredžici, u manje zvrkove smotani komadi, koji se pečeni, posipaju smjesom pavlake i bijelog luka. Pita se poslužuje uz kiselo mlijeko ili jogurt. Mjesta gdje se mogu probati pite zovu se buregdžinice i mogu se naći u gotovo svim mjestima BiH.
Zavisno od načina pripreme, u Bosni se najčešće duge, umotane jufke savijaju u krug, zvrk, što odgovara okrugloj, plitkoj tepsiji (posudi) u kojoj se peče.  Za pravougaonu posudu, pleh, slaže se u redove. Postoji i tzv. slagani (polagana) pita, koja se spravlja tako da se jufke ne motaju, nego se manji komadi jufke posuti filom (zavisno koja se pita pravi), slažu u slojeve. Nekada se pita pekla ispod sača. 
U Bosni i Hercegovini je burek isključivo pita od mesa dok se u susjednim zemljama i druge pite (krompiruša, sirnica, zeljanica, tikvenica, itd.) zovu isto burekom.

Više iz kategorije: « Ćevapi Pače »

Komentiraj

Osigurajte unos svih neophodnih informacija koje su označene sa zvjezdicom (*). HTML kod nije dozvoljen.

Pretraži dućane

Baš dućani

Booking.comNajnoviji dućani

Najbolje ocjenjeni dućani

Dućani sa najviše recenzija

Popularni dućani